iklan

DOA UNTUK SYAMIMI

Kuala lumpur: “Doktor pesan jaga anak baik-baik kerana bila-bila masa saja dia boleh mati,” kata Mohammad Firdaus Abdullah, bapa kepada Nur Syamimi Liyana, 7, yang menghidap sejenis penyakit hati yang jarang berlaku dikenali sebagai ‘Wilson’s Disease.’

Bapa tunggal berusia 33 tahun itu berkata, doktor turut memaklumkan anaknya yang kini dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini, adalah pesakit Wilson’s Disease yang pertama kali dikesan di Malaysia. 

Mohammad Firdaus berkata, dia buntu untuk menyelamatkan nyawa anaknya kerana doktor memaklumkan sukar mendapatkan penderma hati kerana ketika ini lebih 8,000 pesakit hati di seluruh negara berada di dalam senarai menunggu. 

“Dalam kes anak saya, dia tidak boleh menerima hanya sebahagian hati, sebaliknya perlu mendapatkan keseluruhan hati yang hanya boleh diperoleh daripada penderma yang sudah meninggal dunia,” katanya.
Mohammad Firdaus yang berasal dari Sabah, namun sudah lebih 10 tahun menetap di ibu negara berkata, Nur Syamimi Liyana yang juga anak bongsu daripada dua beradik kini berada pada tahap kritikal.

Ketika dikunjungi Harian Metro semalam, Nur Syamimi hanya terbaring di katil kelesuan, malah tidak banyak bersuara ketika diajukan soalan. 

Mohammad Firdaus terpaksa memapah anaknya setiap kali mahu ke tandas dan dan berat badannya semakin berkurangan sejak tiga bulan lalu. 

“Hanya perutnya saja yang semakin besar manakala anggota badan yang lain terutama tangan dan kaki semakin kurus hingga nampak tulang. Saya ada beri dia makanan tambahan untuk menambah selera makan, tapi ia tidak banyak membantu,” katanya. 

Menurutnya, berikutan keadaan Nur Syamimi yang terlalu lemah dia terpaksa memberi perhatian 24 jam kepada anaknya itu untuk memastikan dia mampu memberi tindak balas segera jika berlaku kecemasan. 

Beliau berkata, doktor mengesan penyakit itu ketika anaknya menjalani pemeriksaan pada Mac lalu selepas sering murung, kurang aktif dan perutnya semakin membesar. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan